127639945
Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vasikan- tai naudanlihapata

Oliiviöljyä kuullottamiseen
1 suuri sipuli
2 valkosipulinkynttä
erivärisiä paprikoita
noin 800 g naudan lihaa (pataan sopivaa)
suolaa ja pippuria maun mukaan
½ tl kanelijauhetta
neilikkajauhetta
1-2 laakerinlehteä
rosmariinia
1dl punaviiniä
500 g tomaattimurskaa
pakasteherneitä

1. Kuumenna öljy padassa, kuullota silputut
vihannekset ja valkosipuli. Lisää annoskuutioiksi leikattu liha ja sekoita noin 5 min. ajan niin että liha ruskistuu.

2. Sekoita joukkoon kaneli, neilikka, laakerinlehdet, rosmariini, suolaa ja pippuria. Kaada viini pataan, sekoita pari minuuttia. Lisää siihen tomaattimurska, kiehauta ja pane kansi päälle.

3. Kypsennä hiljaisella tulella vajat kaksi tuntia.
Lisää herneet ja anna kypsyä vielä noin tunnin kunnes lihasta tulee mureaa ja herneet pehmenevät.

4. Tarjoile riisin tai lohkoperunoiden kera.

Herneitä ja artisokansydämiä

2 keskikokoista sipulia
2 rkl tilliä
1 rkl tuoretta minttua
1 dl oliiviöljyä
1 ¼ dl vettä 
2 rkl sitruunamehua
250 g pakasteherneitä
400 g artisokansydämiä
4 silputtua vihersipulia 
suolaa, vastajauhettua mustapippuria

1. Viipaloi sipulit. Hienonna tilli ja minttu.
2. Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Lisää sipuli. Kypsennä sekoittaen miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
3. Lisää vesi ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla 5 minuuttia.
4. Lisää herneet, puolitetut artisokansydämet ja yrtit. Hauduta kannen alla 5 minuuttia, kunnes herneet ovat juuri ja juuri pehmeitä. Ota liedeltä, sekoita joukkoon vihersipulit, suola ja pippuri. Tarjoa kuumana tai huoneenlämpöisenä.

Huom. 1: Koristele valmis ruoka tillin ja mintun oksilla. Tarjoa keitetyn riisin tai perunoiden kera liha- tai kalaruuan lisukkeena.

Huom. 2: Reseptin kypsymisajat on tarkoitettu pakasteartisokalle. Tuoreet artisokat vaativat 1 – 1 ½ tunnin kypsymisaikaa.

Musaka eli munakoisopaistos

3 keskikokoista munakoisoa

1 rkl suolaa

1 ¼ dl oliiviöljyä

JAUHELIHAKASTIKE:
2 rkl oliiviöljyä
1 suuri silputtu sipuli
500 g jauhelihaa
2 rkl kuivaa valkoviiniä
1 tlk (425 g) paseerattuja tomaatteja

... on ruokaisa ja erittäin maukas

1 rkl hienonnettua persiljaa

2 tl hienonnettua minttua

½ tl kanelia

¼ tl valkopippuria

JUUSTOKASTIKE:
90 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta

1. Leikkaa kuorimaton munakoiso 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden kummallekin puolelle suolaa, valuta siivilässä 1 tunti. Huuhdo kylmällä vedellä, valuta hyvin. Kuivaa viipaleet talouspaperiin.

2. Jauhelihakastike: Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sipuli ja jauheliha. Kypsennä sekoittaen kovalla lämmöllä 10 min., kunnes liha on ruskistunut ja kaikki neste haihtunut. Lisää viini, tomaatti, yrtit, kaneli ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä, anna hautua kannen alla 20 min. silloin tällöin sekoittaen. Ota kansi pois ja keitä vielä 10 min.

3. Juustokastike: Kuumenna voi kattilassa, lisää jauhot. Kypsennä sekoittaen miedolla lämmöllä 2 min. Lisää lämmitetty maito erissä ja sekoita, kunnes kastike on tasaista. Kypsennä sekoittaen keskilämmöllä 5 min., kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Keitä 1 min. Ota liedeltä. Lisää kevyesti vatkatut munat ja juusto, vatkaa tasaisesti.

4. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kasarissa. Paista munakoisoviipaleet kummaltakin puolelta kullanruskeiksi. Ota pois kasarista ja valuta talouspaperin päällä. Jaa viipaleet kolmeksi eräksi. Asettele kolmannes laakean uunivuoan pohjalle. Levitä päälle puolet jauhelihakastikkeesta, toinen kerros munakoisoja, loput jauhelihakastikkeesta ja viimeiseksi munakoisokerros. Levitä päälle juustokastike. Kypsennä uunissa 45 min., kunnes paistoksen pinta on kullanruskea. Anna vetäytyä 5 min. ennen tarjoamista.

Huom! Osan munakoisosta voi korvata perunoilla (ohuina viipaleina) ja/tai kurpitsoilla, ja ei muuta kuin hyvää ruokahalua.

Evästeet

Tämä sivusto käyttää evästeitä tallentaakseen tietoja koneellesi.

Hyväksytkö evästeiden käytön?