Kαλή όρεξη! Hyvää ruokahalua!
Kreikkalainen keittiö on maantieteellisistä ja historiallisista syistä tyypillisen välimerellinen. Se käyttää perinteisesti alueensa omia raaka-aineita: tuoreita yrttejä, oliiviöljyä, tomaatteja ja sitruunoita sekä kalaa ja lihaa.
Tavernoissa tarjotaan kreikkalaista ruokaa; hortasta horiatikiin. Kreikkalaiset juustot (tiri) ovat myös maukkaita. Pienen nälän voi tyydyttää tilaamalla pieniä alkupaloja (mezedes), suurempi nälkä poistuu helposti vaikka nauttimalla keftedes (lihapullat), stifado (lihapata), kleftiko (lammaspaisti), souvlaki (lihavarras) tai kalamari (friteerattuja mustekalarenkaita).
Unohtamatta tietenkään muita Kreikan kulinaarisia herkkuja, kuten feta, tzatziki, dolmades, erilaiset pitat, keftedakia, gyros, pastitsio... jälkiruokana voi syödä vaikka baklavaa tai nauttia hedelmiä.
Kreikkalaisista viineistä tunnetaan ehkä yleisemmin Retsina, mutta Kreikassa on myös paljon hyviä puna- ja valkoviinejä joka makuun. Viinaryyppyjä puolestaan ovat ouzo, raki ja tsipouro.
Tsatsiki
1 pieni kurkku, kuorittuna ja raastettuna
500 gr maustamatonta jogurttia
3 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl minttua silputtuna (kuivattua minttua 1 rkl tai maun mukaan)
2 rkl oliiviöljyä (extra virgin)
1 rkl valkoviinietikkaa (ei pakollinen)
suolaa
Koristeluun silputtua minttua ja/tai oliivi
1. Kuori ja raasta kurkku, valuta neste kurkusta. 2. Sekoita jogurtti, valkosipuli, minttu, suola ja öljy.
3. Lisää valutettu kurkku.
Voit myös poistaa kurkusta siemenet ennen raastamista, jolloin suurin osa nesteestä poistuu.
4. Anna maustua jääkaapissa puolituntia ennen tarjoilua. Koristele ennen tarjoilua.
Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Horiatiki
2-3 tomaattia
1 kurkku
1 sipuli / punasipuli
1 vihreä paprika
mustia oliiveja (Kalamata)
fetaa
oliiviöljyä
viinietikkaa
oreganoa
mustapippuria
1. Pilko kurkku ja tomaatit reiluiksi paloiksi.
2. Kuori sipuli ja leikkaa renkaiksi.
3. Pilko tai suikaloi paprika.
4. Laita ainekset tarjoiluastiaan.
5. Lisää oliivit ja feta.
6. Mausta oreganolla ja mustapippurilla, lorauta päälle oliiviöljyä ja maun mukaan viinietikkaa.
Nauti rapean leivän kera.
Musaka eli munakoisopaistos
3 keskikokoista munakoisoa
1 rkl suolaa
1 ¼ dl oliiviöljyä
JAUHELIHAKASTIKE:
2 rkl oliiviöljyä
1 suuri silputtu sipuli
500 g jauhelihaa
2 rkl kuivaa valkoviiniä
1 tlk (425 g) paseerattuja tomaatteja
1 rkl hienonnettua persiljaa
2 tl hienonnettua minttua
½ tl kanelia
¼ tl valkopippuria
JUUSTOKASTIKE:
90 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
1. Leikkaa kuorimaton munakoiso 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden kummallekin puolelle suolaa, valuta siivilässä 1 tunti. Huuhdo kylmällä vedellä, valuta hyvin. Kuivaa viipaleet talouspaperiin.
2. Jauhelihakastike: Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sipuli ja jauheliha. Kypsennä sekoittaen kovalla lämmöllä 10 min., kunnes liha on ruskistunut ja kaikki neste haihtunut. Lisää viini, tomaatti, yrtit, kaneli ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä, anna hautua kannen alla 20 min. silloin tällöin sekoittaen. Ota kansi pois ja keitä vielä 10 min.
3. Juustokastike: Kuumenna voi kattilassa, lisää jauhot. Kypsennä sekoittaen miedolla lämmöllä 2 min. Lisää lämmitetty maito erissä ja sekoita, kunnes kastike on tasaista. Kypsennä sekoittaen keskilämmöllä 5 min., kunnes seos kiehahtaa ja sakenee. Keitä 1 min. Ota liedeltä. Lisää kevyesti vatkatut munat ja juusto, vatkaa tasaisesti.
4. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kasarissa. Paista munakoisoviipaleet kummaltakin puolelta kullanruskeiksi. Ota pois kasarista ja valuta talouspaperin päällä. Jaa viipaleet kolmeksi eräksi. Asettele kolmannes laakean uunivuoan pohjalle. Levitä päälle puolet jauhelihakastikkeesta, toinen kerros munakoisoja, loput jauhelihakastikkeesta ja viimeiseksi munakoisokerros. Levitä päälle juustokastike. Kypsennä uunissa 45 min., kunnes paistoksen pinta on kullanruskea. Anna vetäytyä 5 min. ennen tarjoamista.
Huom! Osan munakoisosta voi korvata perunoilla (ohuina viipaleina) ja/tai kurpitsoilla, ja ei muuta kuin hyvää ruokahalua.
Herneitä ja artisokansydämiä
2 keskikokoista sipulia
2 rkl tilliä
1 rkl tuoretta minttua
1 dl oliiviöljyä
1 ¼ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
250 g pakasteherneitä
400 g artisokansydämiä
4 silputtua vihersipulia
suolaa, vastajauhettua mustapippuria
1. Viipaloi sipulit. Hienonna tilli ja minttu.
2. Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Lisää sipuli. Kypsennä sekoittaen miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
3. Lisää vesi ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla 5 minuuttia.
4. Lisää herneet, puolitetut artisokansydämet ja yrtit. Hauduta kannen alla 5 minuuttia, kunnes herneet ovat juuri ja juuri pehmeitä. Ota liedeltä, sekoita joukkoon vihersipulit, suola ja pippuri. Tarjoa kuumana tai huoneenlämpöisenä.
Huom. 1: Koristele valmis ruoka tillin ja mintun oksilla. Tarjoa keitetyn riisin tai perunoiden kera liha- tai kalaruuan lisukkeena.
Huom. 2: Reseptin kypsymisajat on tarkoitettu pakasteartisokalle. Tuoreet artisokat vaativat 1 – 1 ½ tunnin kypsymisaikaa.
Vasikan- tai naudanlihapata
Oliiviöljyä kuullottamiseen
1 suuri sipuli
2 valkosipulinkynttä
erivärisiä paprikoita
noin 800 g naudan lihaa (pataan sopivaa)
suolaa ja pippuria maun mukaan
½ tl kanelijauhetta
neilikkajauhetta
1-2 laakerinlehteä
rosmariinia
1dl punaviiniä
500 g tomaattimurskaa
pakasteherneitä
1. Kuumenna öljy padassa, kuullota silputut
vihannekset ja valkosipuli. Lisää annoskuutioiksi leikattu liha ja sekoita noin 5 min. ajan niin että liha ruskistuu.
2. Sekoita joukkoon kaneli, neilikka, laakerinlehdet, rosmariini, suolaa ja pippuria. Kaada viini pataan, sekoita pari minuuttia. Lisää siihen tomaattimurska, kiehauta ja pane kansi päälle.
3. Kypsennä hiljaisella tulella vajat kaksi tuntia.
Lisää herneet ja anna kypsyä vielä noin tunnin kunnes lihasta tulee mureaa ja herneet pehmenevät.
4. Tarjoile riisin tai lohkoperunoiden kera.
Revani
1,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1,5 dl mannaryynejä
¾ dl voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
3 kanamunan keltuaista
1 raastettu sitruunan kuori
1,5 dl maitoa
¾ mantelirouhetta
3 kanamunan valkuaista
2 dl sokeria
2 dl vettä
½ sitruunan mehu
1. Voi ja sokeri vaahdotetaan.
2. Lisätään vehnäjauhot, leivinjauhe ja mannaryynit joukkoon.
3. Kananmunan keltuaiset lisätään ja jatketaan vatkaamista, kunnes seos vaahtoaa.
4. Lisätään sitruunan raastettu kuori, maito ja mantelirouhe.
5. Vatkataan erikseen kananmunan valkuaiset (ripaus suolaa) marengiksi ja lisätään taikinaan.
6. Sekoitetaan kevyesti ja kaadetaan taikina uunipellille.
7. Paistetaan uunissa 175 C noin 45 min.
8. Keitetään sokerista vedestä ja sitruunan mehusta sokeriliemi ja kaadetaan liemi paistetun revanin päälle.
9. Jäähtyneen paistoksen päälle ennen tarjoilua ripotellaan tomusokeria ja kanelia.
Vinkki! Sopii jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Tiramisu
Tiramisu on italialainen jälkiruoka, joka on hyvin suosittu myös Kreikassa.
10-14 kpl Café au LUBastogne (tai savoiardi) –keksejä
2 rkl espressojuomaa
2 rkl mantelilikööriä tai brandyä
Täyte:
1 prk (250 g) mascarpone -juustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
1 kananmuna
2 dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa
1 rkl espressojuomaa
1 rkl mantelilikööriä tai brandyä
Pinnalle: 1-2 rkl kaakaojauhetta
1. Levitä keksit piirasvuoan pohjalle.
2. Sekoita espressojuoma ja likööri tai brandy ja valuta se keksien päälle.
3. Kaapaise tuorejuusto kulhoon, erota kananmunan keltuainen juuston joukkoon ja valkuainen toiseen kulhoon.
4. Lisää puolet tomusokerista juuston päälle.
5. Kaada kerma kolmanteen vatkauskulhoon ja vaahdota se.
6. Huuhtaise ja kuivaa vispilät ja vaahdota valkuainen ja loput tomusokerista kuohkeaksi.
7. Vatkaa tuorejuusto, tomusokeri ja keltuainen sileäksi.
8. Sekoita espressojuoma, likööri tai brandy sekä kerma- ja valkuaisvaahdot tuorejuuston joukkoon.
9. Kaada seos keksien päälle, tasoita pinta aaltoilevaksi ja peitä vuoka kelmulla.
10. Säilytä jääkaapissa 4-24 tuntia.
11. Siivilöi kaakaojauhe tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua.
Vinkki! Tiramisun voi pakastaa.