Background

Ei-päivä

Vuo­sit­tain 28. lokakuuta Kreikassa vietetään kan­sal­lis­ta juh­la­päi­vää, Ei-päivää (Επέτειος του Όχι).

28. lokakuuta vuonna 1940 Kreikan diktaattori Ioánnis Metaxás (kreik. Ιωάννης Μεταξάς, 1871-1941) sai käsiinsä Italian ultimaatumin eli uhkavaatimuksen: Jos Kreikka ei antaisi Italialle lupaa tulla maahan ja ottaa haltuunsa sille strategisia alueita, Italia julistaisi sodan Kreikalle.

Metaxás kieltäytyi luovuttamasta Kreikkaa italialaisten sotavoimien käyttöön. Sen seurauksena Italia julisti sodan Kreikalla ja hyökkäsi maahan Albanian rajan yli. Vaikka Kreikka oli pyrkinyt pysymään erossa toisesta maailmansodasta, se oli nyt osallisena siinä.

Ensimmäisen kerran marraskuun 28. päivän tapahtumia muisteltiin jo seuraavana vuonna, jolloin Ateenan yliopiston keskusaulassa pidetään puheita sinne kokoontuneille opiskelijoille. Vuodesta 1942 lähtien 28. lokakuuta on juhlittu julkisesti óhi-päivän nimellä. Päivän tekee erikoiseksi muun muassa se, että siinä missä muut maat juhlivat sodan loppumista, Kreikassa juhlitaan sodan alkamispäivää. Tarinan mukaan Metaxás olisi uhkavaatimustaan lukiessa todennut lyhyesti "Òhi (ei)".  Todellisuudessa hänen on kerrottu todenneen "Olkoon siis sota!". Òhi-sanasta tuli kansan lyhyt ja ytimekäs vastalause Italialle. Kreikkalaisille 28 lokakuuta on päivä, joka edustaa rohkeutta, sankaruutta ja solidaarisuutta. Sitä ettei anneta periksi, vaan pidetään yhdessä omia puolia suurenkin vastuksen edessä.

28. marraskuuta on kansallinen juhlapäivä niin Kreikassa kuin Kyproksella. Ei-päivän juhlintaan kuuluvat sotilas- ja oppilasparaatit sekä liehuvat Kreikan liput niin julkisissa rakennuksissa kuin kadulla. Valitettavasti koronaepidemian vuoksi kaikki vuoden 2020 paraatit peruttiin. Vaikka yleisiä juhlallisuuksia ei järjestettykään, se tuskin vei merkitystä siitä, minkä vuoksi marraskuun 28. päivää juhlitaan tällöin jo 80. kertaa.

Tästä voit katsoa videon siitä kuinka óhi-päivää juhlittiin vuonna 2019.

Täältä löytyy kreikankielinen video toisen maailmansodan tapahtumista Kreikassa.

Pank­kiyh­teys

POPFFI22